oktober
 

 

 

courgette met brood

Onderstaand recept werd met begeleidende tekeningen mondeling aan mij doorgegeven door onze Turkse groenteman. De hoeveelheden deed hij op het gevoel. Aangezien dat gevoel de eerste keer niet aanwezig is, heb ik het voor je ingevuld. Daarna kun je je gang gaan zou ik zeggen. Het is een prima snel klaar recept en ideaal voor als je een dag minder ti... 
Ripasso en Amarone uit Veneto

Wie ooit in Verona is geweest, heeft daar vast de Arena (van de buitenkant) gezien waar de opera’s worden opgevoerd, en natuurlijk het balkon van Julia (die van Romeo). Wij waren daar ook, maar het regende pijpenstelen en na een intense zomerse douche struinden we ergens naar binnen voor koffie. De eigenaar vroeg wat we wilden drinken en tot koffie... 
wok till you drop

Al drieduizend jaar lang is in Azië het roerbakken of wokken de ideale manier om voedsel te bereiden, waarbij de smaak, vitamines en geur optimaal bewaard blijven. Het voedsel wordt dan ook op een bijzonder hoge temperatuur klaar gemaakt. Het is ook bijzonder gezond, want er komt weinig tot geen vet aan te pas bij het bereiden van wokgerechten. ... 
patatas bravas con salsa de tomate

Ik heb een paar weken geleden Barcelona bezocht, stad van Gaudi, Barça en la Boqueria. La Boqueria is een overdekte markt aan de beroemde Rambla in het centrum van Barcelona. Met recht zijn de Catalanen bijzonder trots op deze werkelijk prachtige overdekte markthal waar je een keur aan verse producten aantreft; superverse vis, vlees, worsten, ham... 
blatsaria

Zoals ik op deze site in de rubriek verhalen ’Zagoria’ al heb verteld, maken Rita en Yiannis in Noord Griekenland verrukkelijk pitta brood met daarin wilde kruiden die dezelfde dag nog in het bos geplukt zijn. Dat is hier in Nederland ook mogelijk, maar deze variant laat toe, bij gebrek aan bos, dat je jouw ingrediënten op de mark... 
Zagoria

In het voorjaar wilden we eens iets anders en we kwamen in Griekenland uit, in het noordwesten en dat is niet het Griekenland van de witte huizen en de blauwe luiken. Dit gebied Zagoria, is een verzameling dorpen in de bergen en ligt tegen de Albanese grens. De natuur is bijzonder ruig en maakte een geweldige indruk op ons, onder andere de Vikos ... 
torta di ricotta

Een lekker fris en niet moeilijk te maken nagerecht is torta di ricotta. Klop de eidooiers samen met de suiker en meng dit beetje voor beetje door de ricotta. Voeg de geraspte citroenschil toe. Roer de bloem en de stukjes abrikozen er door. Twee eiwitten stijfkloppen en voorzichtig door het mengsel scheppen. In een ingevette en met bloem besto... 
gestoofde riblap

Ik was voor dit gerecht in eerste instantie op zoek naar ossenstaart, maar daar kon ik op dat moment niet goed aan komen, behalve de diepvriesvariant. Langdurig en op lage temperatuur in de oven gegaard, valt dit draadjesvlees helemaal uit elkaar en krijg je bovendien een prachtige dieprode, volle saus. Een mooie riblap van 750 gr braad je aan... 
Valtellina casera

Valtellina casera De (berg)kaas op deze foto weegt zo’n 10 kilo en is afkomstig uit Noord-Italië. De kaas wordt gemaakt van koemelk en de smaak is dan ook vol en zuivelachtig. Het is een half-harde, halfvette kaas die prima te gebruiken is in de keuken, maar ook als tafelkaas zeer geschikt is, zeker in combinatie met een glas volle witte wijn. ... 
pasta met tapijtschelpen

Spaghetti alle vongole klinkt iets hipper, maar is hetzelfde! Doe wortel, peterselie knoflook, laurier en droge witte wijn in een pan en breng aan de kook. Voeg de gewassen schelpen toe en doe de deksel op de pan. Kook de schelpen een paar minuten tot ze open staan. Vis ze daarna uit de pan en zeef de saus. Voeg een scheut room toe en laat de sa... 
taart met ricotta en amarenakersen

Amarenakersen zijn wilde kersen en ze komen, als ik mij niet vergis uit de buurt van Bologna in Italië. Let wel, ze zijn niet overal te koop en ze zijn zeker niet goedkoop, maar wel ongelofelijk lekker. Maak een bodem van bloem, boter suiker, eierdooiers en een beetje koud water. Laat deze een half uurtje rusten in  de koelkast, bak deze ... 
Affidélice au Chablis

Fantastische kaas, een variant van de meer bekende Epoisses, die tijdens de rijping niet met marc de Bourgogne maar met chabliswijn wordt gewassen. Het is een bijzonder romig kaasje, dat smelt in de mond. Smaakt uitstekend in combinatie met een lekker glas Chablis. De foto is gemaakt bij kaasspeciaalzaak de Wit in Nijmegen. ... 
Provençe en kruiden

Ik heb ooit een Engelse “tv-chef”, volgens mij was het Rick Stein, horen zeggen dat het niet verstandig is op een Franse markt een zak gedroogde Provençaalse kruiden te kopen. Dat mag dan wel zo zijn, maar zo’n marktkraam ziet er wel fantastisch uit. Waar hij waarschijnlijk op doelde is dat zo’n zak maandenlang in een keukenkastje blijft liggen om ... 
L’oiseau sur sa branche 2009

Als ik in de buurt ben, kan ik het niet nalaten een bezoekje te brengen aan deze uitspanning in de Drome. Zoals reeds eerder vermeld is het niet eenvoudig de menukaart te begrijpen, zelfs niet met enige kennis van de Franse taal. Dit keer had ik met twee andere tafelgenoten gekozen voor een menu de vierde koos voor de vorig jaar beoordeelde cagette... 
Spaanse bergkaas

Onlangs kwam ik weer bij mijn kaasleverancier mijnheer de Wit. Deze heeft veel verschillende kazen wat niet ongebruikelijk is. Wat misschien iets minder gebruikelijk is, is dat hij altijd een verhaal bij de kaas vertelt over de herkomst van de kaas of wat je er mee kunt doen. Ik hoorde het volgende gesprek en werd nieuwsgierig:  Montsec (Qu...