Onlangs kwam ik weer bij mijn kaasleverancier mijnheer de Wit. Deze heeft veel verschillende kazen wat niet ongebruikelijk is. Wat misschien iets minder gebruikelijk is, is dat hij altijd een verhaal bij de kaas vertelt over de herkomst van de kaas of wat je er mee kunt doen. Ik hoorde het volgende gesprek en werd nieuwsgierig:

 

Spaanse bergkaas

Montsec (Queso de Clķa)

komt uit de provincie Lleida. De kaasmakerij bevindt zich in de bergen van de Sierra de Montsec, een uitloper van de PyreneeŽn, waar een stel hippies om inkomsten te genereren geitenkaas ging maken van rauwe geitenmelk. Werd de kaas aanvankelijk met as ingewreven, nu is hij wit. Bijzonder is dat de kaas met behulp van Spaanse Cava wordt gerijpt gedurende drie maanden. Bij proberen bleek dat dat uiteindelijk een volle romige smaak maar tegelijkertijd ook fris zurige smaak geeft. De kaas kan het best worden gegeten met droge witte wijn die wel fruitig mag zijn. Wel op tijd bij zijn want het aantal kazen dat naar Nederland komt is beperkt.

                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Cabrales

wordt aan de voet van de Picos del Europa in noord Spanje gemaakt uit een mengsel van koe-, geiten- en schapenmelk. De kaas wordt gerijpt in kalksteengrotten waar hij een voedingsbodem is voor bacteriŽn, gisten en schimmels. Deze pikante kaas werd vroeger in ahorn bladeren verpakt maar ten gevolge van onze Europese regelgeving zijn die vervangen door nepbladeren of folie. Pikante smaakvolle kaas en voor de wijn erbij zou ik dan ook eerder kiezen voor rode wijn of port.