Zoals ik op deze site in de rubriek verhalen ’Zagoria’ al heb verteld, maken Rita en Yiannis in Noord Griekenland verrukkelijk pitta brood met daarin wilde kruiden die dezelfde dag nog in het bos geplukt zijn. Dat is hier in Nederland ook mogelijk, maar deze variant laat toe, bij gebrek aan bos, dat je jouw ingrediŽnten op de markt koopt. Het maÔsmeel heb ik vervangen door meel van harde tarwe omdat ik niks anders in huis had, maar half om half lijkt me ook prima gaan. Ik vond dit zo lekker dat ik hun originele naam aangehouden heb. Met dank aan Rita en Yiannis (zie hun site www.porfyron.com voor origineel recept!). Het recept hieronder is voor 2 tot 3 personen.

 

blatsaria

bereiding

Begin met het maken van het beslag meng de bloem met 2 eetlepels olijfolie en de yoghurt tot je een yoghurtdik beslag krijgt. Dit kun je nog even koel wegzetten. Daarna spinazie even roerbakken met prei en ui (eventueel met Spaans pepertje) in een scheut olijfolie zodat je het meeste vocht kwijt bent en dan grof snijden. De dille, munt en peterselie kun je grof snijden en rauw toevoegen. De feta brokkelen en evenals het geklutste ei aan de groentes toevoegen en vervolgens het geheel mengen. Peper en weinig zout naar smaak toevoegen. Tweederde van het beslag in de ingevette vorm doen (Ik bak het liefst de bodem even 5-10 minuten voor in de oven zodat hij minder vocht opneemt). Daarna de groente-kaas massa hierover verdelen. Het restant van het beslag kun je wat dunner maken met een lepel water en vervolgens als deksel over het groentemengsel verdelen. De pitta vervolgens gedurende 40-45 minuten in een oven op 180 ļC bakken. Daarna direct eten. MaarÖ.als je iets overhoudt (gemakkelijk als je bovengenoemde hoeveelheden voor twee aanhoudt), geen probleem: ook koud lekker als lunch!

Suggestie om erbij te eten: eenvoudige tomatensalde met olie en azijn.