Al drieduizend jaar lang is in Azië het roerbakken of wokken de ideale manier om voedsel te bereiden, waarbij de smaak, vitamines en geur optimaal bewaard blijven. Het voedsel wordt dan ook op een bijzonder hoge temperatuur klaar gemaakt. Het is ook bijzonder gezond, want er komt weinig tot geen vet aan te pas bij het bereiden van wokgerechten.

 

wok till you drop

Als u nog geen wokpan in huis heeft, is dit het uitgelezen moment om er één aan te schaffen. Laten we even de 5 regels doorlopen om een heerlijk wokgerecht te bereiden.

  1. In het algemeen is de voorbereiding zeer belangrijk, maar in het geval van wokken is dit zeker een must. Aangezien de wokpan gloeiend heet is, moeten alle ingrediënten al gesneden klaarliggen.
  2. De wokpan kan het best eerst ‘droog’ verhit worden, doe de olie er pas bij na een halve minuut, zo voorkomt u het aanbakken. Een gaskookplaat met wokbrander is ideaal. Deze brander zorgt ervoor dat de vlam volledig rond de wokpan heen komt.
  3. Wok nooit met boter. Er moet altijd olie in de wokpan gedaan worden. Het liefst een vrij ‘neutrale’ olie, zoals archideolie. Olijfolie heeft vaak een te sterke smaak en is dus niet erg geschikt om mee te wokken.
  4. Probeer alles mooi tegelijkertijd gaar te krijgen. Dit doet u door alle ingrediënten in gelijke stukjes te snijden.
  5. Het wokken of roerbakken heeft zijn naam niet gestolen. Het is erg belangrijk dat je tijdens de bereiding goed blijft ‘roeren’. Schud de inhoud van de wokpan goed op, en blijf alles goed omroeren.

Als u deze regels in het achterhoofd houdt, dan zal het wokken een waar plezier zijn. Nog één tip: blijf geconcentreerd bezig, laat je niet afleiden tijdens het wokken. De wokpan is gloeiend heet en voor je het weet is er iets aangebrand. Je kan ook erg creatief omspringen met wokgerechten. Je kan bijna alles in de wokpan bereiden, kijk ook eens naar ingredienten uit eigen land, het hoeft niet altijd om aziatische producten te gaan. Veel wokplezier en geniet van uw gezonde en lekkere maaltijd!