Wie ooit in Verona is geweest, heeft daar vast de Arena (van de buitenkant) gezien waar de opera’s worden opgevoerd, en natuurlijk het balkon van Julia (die van Romeo). Wij waren daar ook, maar het regende pijpenstelen en na een intense zomerse douche struinden we ergens naar binnen voor koffie. De eigenaar vroeg wat we wilden drinken en tot koffie is het niet meer gekomen: Hij had ook een glas Amarone voor ons voor een zeer redelijke prijs. De wijn was geweldig, zoals vaak op vakantie, en onze kleren werden gaandeweg ook weer droog. Later raakten we aan de praat en de wijnen van Recchia, wist hij ons te vertellen, waren ook in Nederland te koop. Dat bleek te kloppen en hier volgt een beschrijving van de Ripasso Le Muraie en de Amarone Cà Bertoldi, beiden gebaseerd op Valpolicella wijn.

 

Ripasso en Amarone uit Veneto

Ripasso
Bij Ripasso (Le Muraie 2007) heeft de Valpolicella wijn na 4 maanden een tweede fermentatie ondergaan over de druiven van de zoetere Recioto wijn. Daardoor ontstaat een volle wijn met 14% alcohol gehalte. Hoewel de wijn 8-12 jaar bewaard kan worden, bleek deze week dat na 4 jaar de wijn al zeer goed drinkbaar was. Nog heel veel rood en zwart fruit en kruiden in het bouquet. Mooi rond en zacht van smaak. Deze wijn is prima geschikt voor vlees, wild en de meer smaakvolle kazen. Een aanrader voor het bedrag van rond de 8 Euro.

Amarone

Eerder dit jaar proefden we de Amarone della Valpolicella Cà Bertoldi (2003). Deze wijn wordt gemaakt door de druiven die in september geplukt worden in ondiepe bakken gedurende 3-4 maanden te laten indrogen. Na een zachte persing in januari volgt een 1-2 maanden durende fermentatie gevolgd door rijping in stalen en eiken vaten (6 en 36 maanden respectievelijk). Een lang verhaal maar deze wijn is dan ook bijzonder: Alcohol gehalte 15.5%, en 20 tot 25 jaar houdbaar!
Na acht jaar hebben we de fles dus op tijd geopend en de geur was overweldigend: intens fruitig en kruidig. Doet denken aan kersen op alcohol en wilde bloemen. De smaak was zeer vol, fluweelzacht, harmonieus en blijft lang hangen. Volgens de makers van Recchia is de wijn ideaal voor meditatie en conversatie na de maaltijd en verrast bij iedere slok ‘come un eterno e fedele innamorato’ (als een eeuwige en trouwe geliefde). Daar moet je voor uit Italië komen misschien, maar wij waren meteen verkocht! Beter hebben we dit jaar nog niet geproefd en het is al september. Kosten 24 Euro per fles. Een perfecte investering voor het bedrag waar je in een eetcafé of restaurant een redelijke wijn voor krijgt. Laat zich evenals de Ripasso zeer goed combineren met vlees, wild en de meer pikante kazen.

Voor de geïnteresseerden, beide Recchia wijnen (en uitgebreider assortiment) zijn verkrijgbaar via www.proroad.nl.